Wat gaan we daarvoor doen ? |
---|
6.71 Maatwerkdienstverlening 18+ |
Belangrijkste ontwikkelingen 2020 | Belangrijkste resultaten 2020 | |
Mensen worden steeds ouder en blijven langer vitaal, waardoor zij langer thuis blijven wonen. Daarnaast wordt op landelijk niveau hier nadrukkelijk op ingezet, om zo de kosten voor zorg te drukken. | Uitvoeren op basis van nieuwe gemeentelijke verordening aangepast aan landelijke wetgeving abonnementstarief. Het gebruik van voorliggende voorzieningen wordt gestimuleerd. Ontwikkelen van zorgarrangementen met combinaties van maatwerk- en voorliggende voorzieningen. | |
Toelichting
Invoering abonnementstarief
In 2020 wordt een nieuw tarief voor de eigen bijdrage voor Wmo voorzieningen ingevoerd. Het zogenaamde abonnementstarief is in 2019 al gedeeltelijk ingevoerd. Dit betekent voor de meeste burgers dat de eigen bijdrage voor de Wmo-voorzieningen al aanzienlijk is verminderd. In 2020 wordt het abonnementstarief ook in de landelijke wetgeving definitief vastgelegd. Gemeenten moeten de verordening hierop aanpassen. Vanwege het goedkoper worden verwachten we in 2020 een verdere stijging van het aantal voorzieningen zoals trapliften en huishoudelijke hulp.
Afgelopen jaar zijn een aantal voorliggende voorzieningen opgestart. In 2020 willen we het gebruik van de dagopvang van het Odensehuis, voor mensen met onder andere beginnende dementie bevorderen. Daarnaast gaan we de activiteiten van de Buurtcirkel bevorderen voor kwetsbare mensen die hun sociaal netwerk willen uitbreiden.
Hiervoor is het nodig dat consulenten Wmo samen met de welzijnsorganisaties combinaties van zorgarrangement van maatwerk en voorliggende voorzieningen opstellen. Het doel is om met zorgcombinaties niet alleen het gebruik van de maatwerkvoorzieningen te verminderen, maar ook de op- en afschaling van zorg te vergemakkelijken.
We onderscheiden verschillende groepen die baat kunnen hebben bij combinaties van zorg.
- De ouderen van 75+ die langzaamaan te maken krijgen met een verminderde zelfredzaamheid. Als mensen vitaal zijn kunnen zij zich redden en leren omgaan met innovatieve voorzieningen, zoals de maaltijdservice via internet of andere digitale communicatiemogelijkheden.
- Mensen met progressieve ziekten zoals dementie, die binnen aanzienlijke tijd steeds afhankelijker worden van hun sociaal netwerk. Zij en hun sociaal netwerk moeten in korte tijd wennen aan het gebruik van steeds intensievere zorgvoorzieningen. Door in een vroeg stadium te beginnen met vrijwillige dagopvang en voorlichting willen we bovendien het aantal overbelaste mantelzorgers verminderen.
- Daarnaast zijn er mensen met bijvoorbeeld een GGZ-problematiek waarbij de herstelmogelijkheden voor de zelfredzaamheid aanzienlijk is. Voor deze mensen is een stabiele en veilige omgeving noodzakelijk, zodat ze een betrouwbaar sociaal netwerk kunnen opbouwen.